Μία καμπάνια ενάντια στην έκδοση αντιφασιστ/ριών

 
Κάμποσα αντιφασιστά κινδυνεύουν αυτή την στιγμή από την έκδωση στην Ουγγαρία. Μια χώρα που δέχεται χρόνια τώρα κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δηκαιώματα και που έχει μεμφθεί επανειλημμένα για την μονόπλευρη δικαιοσύνη της. Με την καμπάνια „#NOEXTRADITION – Καμία έκδοση αντιφασιστ/ριών“ θέλουμε να το αποτρέψουμε.
 
Το αίτιο της επικείμενης έκδοσης είναι οι έρευνες προς κάποια αντιφασιστά που κατηγορούνται για την συμμετοχή τους σε συγκρούσεις με νεοναζί τον Φλεβάρη 2023 στην Βουδαπέστη. Εκεί λαμβάνει χώρα η ετήσια „Ημέρα τιμής“, μια μαζική διεθνής νεοναζιστική συνάντηση. Αυτό το γεγονός υπηρετεί την ιστορικά-ρεβιζιονιστική μνήμη μιας προσπάθειας απόδρασης από στρατιώτες του SS και Wehrmacht λίγο πριν την απελευτέρωση της Βουδαπέστης από τον Κόκκινο Στρατό. 
 
Τον Δεκέμβρη 2023 το άτομο με το όνομα Maja συλλύφθηκε και βρίσκεται αυτή την στιγμή σε προφυλάκιση. Μετά την αίτηση έκδοσης από τις ουγγρικές δικαστικές αρχές έχει κινηθεί μια αντίστοιχη δίκη στο Εφετείο Βερολινού, όπου αναμένεται τις επόμενες βδομάδες μια απόφαση για την έκδωση. Ταυτόχονα, ο Gabriele με κατ‘ οίκον περιορισμό στο Μιλάνο περιμένει την απόφαση για την δική του έκδοση. Εντωμεταξύ ψάχνουν ακόμα οι αρχές  τουλάχιστον ακόμα 12 νεαρά άτομα σχετικά με την ίδια υπόθεση, που πιθανόν απειλούνται με το ίδιο σενάριο.

 

Καμία δίκαιη δίκη

 
Πλέον ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν θεωρεί την Ουγγαρία πληρής δημοκρατία, αλλά «εκλογική απολυταρχία», η οποία υπομονεύει συστηματικά και σκόπιμα τις βασικές συμφωνισμένες αξίες, περιορίζει βαριά την ελευθερία έκφρασης και τύπου, αδρανοποιεί δημοκρατικές αρχές ελέγχου και ποινικοποιεί τους πολιτικούς αντίπαλούς της. Το 2022 παγώθηκαν πληρώσεις εκατομμυρίων ευρώ, αφού η χώρα δεν τήρησε  συμφωνημμένες μεταρρυθμήσεις που αφορούσαν στο κράτος δικαίου. Επιπλέον ζητούν πολλοί ευρωβουλευτές την απόσυρση του δικαιώματος ψήφου από τον Βίκτορ Όρμπαν, επειδή η Ουγγαρία – παρά τις νεώτατες μεταρυθμήσεις της – δεν πληροί τα ευρωπαϊκά στάνταρ σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματός της.
 
Τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασκούν κριτική στην αυξανόμενη μείωση της δικαστικής ανεξάρτησίας στην Ουγγαρία. Η δεξιολαϊκιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει εκφοβίσει επαναλαμβόμενα μη φίλα προσκείμενες δικαστίνες/ές και εισαγγελείς με πειθαρχικά μέτρά και αναστολές. Παράδειγμα της μονόπλευρης πολιτικής της χώρας αποτελεί η περσινή αποφυλάκιση ενός καταδικασμένου για ακροδεξιά τρομοκρατία με χάρη από την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας. Ακόμα και οι διοργανώτες της νεοναζιστικής «ημέρας τιμής» στηρίζονται οικονομικά για την προώθηση του τουρισμού. 
 
Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» επικρίνουν επιπλέον μια κατάσταση που βρίσκονται τα μέσα μαζικής επικοινωνίας υπό τον ελέγχο της κυβέρνησης. Μετά το νομοθετικό διάταγμα το 2010 συγκεντρώθηκαν μεγάλα κομμάτια του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού πεδίου. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση μια αρχή ελέγχου ΜΜΕ που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο αλλά και την κατάργηση μέσων μαζικής επικοινωνίας. Συνεπώς πια δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κριτική και ερευνητική δημοσιογραφία στην Ουγγαρία, ενώ οι μεγάλες εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί αναμασούν μόνο κρατικές αφηγήσεις. Αναλόγως, η όποια ανταπόκριση από Ουγγαρία χαρακτηρίζεται δεξιοσυντηρητικά, λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας και του κρατικού ελέγχου.
 
Ενόψει των αναφερόντων γεγονοτών και της πολιτικής κατάστασης στην Ουγγαρία πρέπει να υποθέσουμε, ότι τα αντιφασιστά που αφορά δεν τα περιμένει καμία ανεξάρτητη δίκη. 
 

Υπερβολική ποινή και απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης

 
Ήδη τον Φλεβάρη του 2023 φυλακίστηκαν δύο αντιφασιστά στην Βουδαπέστη, εξαιτίας των ίδιων ερευνών. Τώρα θέλουν να τους δικάσουν από τέλος Γενάρη στην Ουγγαρία. Στην περίπτωση της ιταλικής αντιφασίστριας Ilaria, η εισαγγελεία ζητάει τώρα ποινή φυλάκισης μέχρι 16 χρόνια. Αν εκδοθούν Maia ή άλλα αντιφασιστά, απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 24 χρόνια και προφυλάκηση, που ουσιαστικά μπορεί να παραταθεί απεριόριστα. Οι αναμενόμενες ποινές φυλάκισης είναι άρα πολύ πιο μεγάλες από ότι στην Γερμανία, υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως το Helsinki Comitee for Human Rights έχουν επιστήσει την προσοχή στις καταστροφικές συνθήκες των ουγγρικών κέντρων κράτησης και στο παρελθόν.
 
Επίσης τα δύο ήδη φιλακισμένα αντιφασιστά Tobi και Ilaria μιλάνε για απανθρώπινες συνθήκες και καψώνια. Έτσι επιτραπόταν στην Ilaria για τους πρώτους 6 μήνες μόνο η επαφή με τον δικηγόρο της, χωρίς επαφή με τους συγγενείς της. Σε ένα γράμμα 18 σελιδών μιλάει εκτός άλλων για 23ωρη κράτηση σε κελί 3,5 τετραγωνικών και για ανακρίσεις χωρίς συνηγορία ή διερμηνέα, για υποσιτισμό και καταστροφικές συνθήκες υγιεινής στις φυλακές. Εκτός από ανεπαρκή αερισμό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα, στα κελιά υπάρχουν ποντίκια, κατσαρίδες και κοριοί. 
 
Σε περίπτωση έγκρισης έκδοσης, αυτό σημαίνει για Maja, Gabriele και τα υπόλοιπα κατηφορούμενα μια ποινή φυλάκισης διψήφιων ετών, σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και προφυλάκιση σε απόσταση πάνω από 1000χμ από οικογένεια και φίλα.
 

Πρόωρη καταδίκη των κατηγορουμένων

 
Από την αρχή, η διερευνητική διαδικασία των ουγγρικών αρχών ενάντια στα κατηγορούμενα αντιφασιστά συνοδευόταν από μια δημοσιογραφική ανταπόκριση μεγάλων ουγγρικών εφημερίδων, οι οποίες απεικόνιζαν τους/ις σημμετέχοντες στις εκδηλώσεις γύρω από την „μέρα τιμής“ σαν απλές/ούς τουρίστες και τα κατηγορούμενα σαν βίαιους εγκληματίες.
 
Ενώ στην Ιταλία η υπόθεση της φυλακισμένης αντιφασίστριας Ilaria έγινε αντικείμενο ευρύτερής κριτικής στη δημοσιότητα, στην Γερμανία η μονόπλευρη ανταπόκριση των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης δεν εξετάζεται παραπάνω και υιοθετήθηκε μερικές φορές κατά λέξη.
Έτσι εκτός από την υιοθέτηση της δεξιάς αφήγησης έγινε μια μεγάλη πρόωρη καταδίκη των κατηγορουμένων. Ακόμη και εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών ασφαλείας τόνιζαν ξανά και ξανά τη δήθεν επικινδυνότητα των νεαρών αντιφασιστ(ρι)ών.
 
Όλ’αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που φασίστες σε όλη την Ευρώπη κερδίζουν πάλι έδαφος, όπου και στην Γερμανία θα μπορούσε να μπεί ένα φασιστικό κόμμα ξάνα σε τοπικά κοινοβούλια με πλειοψηφίες, το οποίο συνεργάζεται με καλά δικτυωμένους φασίστες, ώστε να σχεδιάσει την απέλαση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού. Πρέπει να καταλάβουμε πάλι την αξία του αντιφασισμού στην κοινωνία μας. Μια τέτοια εγκληματοποίηση αντιφασιστ(ρι)ών στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης δεξιάς, της οποίας τα περιεχόμενα γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτά, συσκωτίζει την πραγματική απειλή για την κοινωνία.
 
Για αυτό ζητάμε:
 
Μια σαφή άρνηση της έκδοσης των κατηγορουμένων στην Ουγγαρία – είτε από την Γερμανία, ή Ιταλία!
 
Την άμεση μεταφορά των κρατουμένων στην Ουγγαρία στις χώρες διαμονής τους! 
 
Την δυνατότητα για μια αμερόληπτη δίκη για όλα τα κατηγορούμενα!