Az antifasiszták kiadatása ellen

 
Jelenleg több antifasisztát is kiadatás vár Magyarországra. Egy olyan országba, amelyet az emberi jogi szervezetek évek óta bírálnak, és amelyet többször megrovásban részesítettek politikailag elfogult igazságszolgáltatási rendszere miatt. Ezt szeretnénk megakadályozni a „#NOEXTRADITION – No extradition of anti-fascists“ kampányunkkal.
 
A közelgő kiadatás hátterében több antifasiszta ellen indított nyomozás áll, akiket azzal vádolnak, hogy 2023 februárjában részt vettek a neonácikkal való budapesti összecsapásokban. Ott rendezik meg minden évben az úgynevezett „Becsület Napját“, a neonácik nagy nemzetközi találkozóját. A rendezvény történelmi revizionista megemlékezésként szolgál, amely SS-csapatok és Wehrmacht-katonák menekülési kísérletéről emlékezik meg nem sokkal Budapest Vörös Hadsereg általi felszabadítása előtt.
 
Maját 2023 decemberében e nyomozás keretében tartóztatták le, és jelenleg előzetes letartóztatásban van. A magyar igazságügyi hatóságok kiadatási kérelmét követően eljárás indult a berlini fellebbviteli bíróságon, ahol a következő hetekben várhatóan döntés születik a kiadatásról. Gabriele ugyanakkor házi őrizetben van Milánóban, és a kiadatásáról szóló határozatra vár. Közben a hatóságok legalább tizenkét másik fiatalt keresnek, akiket ugyanez a forgatókönyv fenyegethet.
 

Nincs tisztességes eljárás

 
Magyarországot már nem tekintik teljes értékű demokráciának, még az EU Parlamentje sem, hanem „választási autokráciának“, amely szisztematikusan és szándékosan aláássa az elfogadott alapértékeket, tömegesen korlátozza a szólás- és sajtószabadságot, felszámolja a demokratikus ellenőrző szerveket és kriminalizálja a politikai ellenfeleket. 2022-ben az EU befagyasztotta a Magyarországnak folyósított milliárdos kifizetéseket, mert az ország nem tartotta be az elfogadott jogállamisági reformokat. Számos európai parlamenti képviselő azt is követeli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől vonják meg a szavazati jogát a Tanácsban, mert Magyarország a közelmúltbeli reformok ellenére sem felel meg az európai normáknak az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.
 
Az Amnesty International és az Emberi Jogok Európai Bírósága is bírálta az igazságszolgáltatás függetlenségének fokozódó korlátozását Magyarországon. Az Orbán Viktor vezette jobboldali populista magyar kormány többször megfélemlítette a népszerűtlen bírákat és ügyészeket fegyelmi intézkedésekkel és felfüggesztésekkel. Az ország politikai egyoldalúságának egyik példája, hogy a magyar elnök tavaly kegyelmet adott egy elítélt jobboldali terroristának. Még a neonáci „Becsület napja“ rendezvény szervezői is kapnak anyagi támogatást a kormánytól turisztikai támogatások formájában.
 
 
A Riporterek Határok Nélkül szintén kritizálja a kormány ellenőrzése alatt álló médiavilágot. A 2010-ben elfogadott új médiatörvényt követően a televíziózás és a rádiózás nagy részét központosították. A nem sokkal később létrehozott, a kormány által kinevezett médiahatóság lehetővé teszi a média ellenőrzését és büntetését. Ennek eredményeképpen a kritikus és oknyomozó újságírás mukodese nagyon meg van nehezitve Magyarországon, és a nagy napilapok és televíziók csupán az állami narratívákat ismétlik. Ennek eredményeként a függetlenség és az állami ellenőrzés hiánya miatt a tudósítások erősen jobboldali konzervatívak.
 
A fenti tények és a magyarországi politikai helyzet ismeretében abból kell kiindulnunk, hogy az érintett antifasiszták kiadatásuk esetén nem számíthatnak független tárgyalásra.

 

Túlzó büntetések és embertelen börtönkörülmények

 
Ugyanezen nyomozás eredményeként 2023 februárjában két antifasiszta került börtönbe Budapesten. Most 2024. január végétől Magyarországon kell bíróság elé állniuk. A bebörtönzött olasz antifasiszta Ilaria esetében az ügyészség jelenleg akár 16 év börtönbüntetést is követel. Ha Maját vagy más antifasisztákat kiadják, akár 24 év börtönbüntetés és előzetes letartóztatás is vár rájuk, amely szinte korlátlanul meghosszabbítható. A várható börtönbüntetések tehát sokszorosan magasabbak, mint Németországban, embertelen körülmények között. Emberi jogi szervezetek, mint például a Helsinki Emberi Jogi Bizottság, már korábban is felhívták a figyelmet a magyar börtönökben uralkodó katasztrofális körülményekre.
 
Ilaria, egy antifasiszta, aki már volt Magyarországon bebörtönözve, szintén embertelen körülményekről és zaklatásról számolt be. Ilaria az első hat hónapban csak az ügyvédjével kommunikálhatott, rokonaival nem tarthatott kapcsolatot. Egy 18 oldalas levélben beszámol arról, hogy 23 órán át volt bezárva egy mindössze három és fél négyzetméteres cellába, kihallgatásokról védőügyvéd és tolmács nélkül, alultápláltságról és katasztrofális higiéniai körülményekről. A nyáron nem megfelelő szellőzés és a téli hideg mellett a cellákat egerek, csótányok és poloskák is ellepték.
 
 
 
Ha a kiadatást engedélyezik, Maja, Gabriele és a többi érintett kétszámjegyű börtönbüntetésre számíthat, embertelen körülmények között és előzetes letartóztatásban, több mint 1000 kilométerre a családtól és a barátoktól.
 
 
 
 

Előítélet a vádlottal szemben

 
A magyar hatóságok által a megvádolt antifasiszták ellen indított nyomozást kezdettől fogva a nagy magyar napilapok médiatudósításai kísérték, amelyek a „Becsület napja“ körüli események résztvevőit egyszerű turistáknak, a vádlottakat pedig brutális erőszaktevőknek állították be.
 
Míg a bebörtönzött antifasiszta Ilaria ügye Olaszországban mostanra nagy kritikai nyilvánosságot kapott, addig Németországban a magyar média egyoldalú tudósítása a perkomplexumról eddig nem került górcső alá, sőt egyes esetekben szóról szóra átvették.
 
A jobboldali narratívák átvétele mellett a vádlottakkal szembeni masszív előítéletesség is tapasztalható. A német biztonsági hatóságok képviselői is többször hangsúlyozták a fiatal antifasiszták állítólagos veszélyességét az interjúkban.
 
Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a fasiszták egyre nagyobb teret nyernek Európa-szerte, amikor egy fasiszta párt hamarosan többséggel kerülhet vissza a parlamentbe Németországban, és jól összekapcsolt neonácikkal szerveződik, hogy a lakosság nagy részének deportálását tervezzék. Újra rá kell ébrednünk, hogy az antifasizmusnak milyen fontos szerepet kell játszania társadalmunkban. Az antifasiszták ilyen módon történő kriminalizálása a növekvő új jobboldal hátterében, amelynek tartalma egyre elfogadhatóbbá válik, elhomályosítja a társadalomra leselkedő valódi veszélyt.
 
Ezért követeljük:
 
A vádlottak Magyarországnak történő kiadatásának egyértelmű elutasítását – akár Németországból, akár Olaszországból!
 
Az ott fogvatartottak azonnali hazatérését hazájukba!
 
A tisztességes eljárás esélyét minden érintett számára!
 
 
Wir sind alle LinX